Makšties infekcijoms amžius – ne riba

Pasaulio sveikatos organizacijos statistiniai duomenys rodo, kad prastesnę moterų gyvenimo kokybę daugelyje šalių lemia tiek įvairios sveikatos problemos, tiek socialiniai veiksniai.

Makšties infekcijas gali sukelti bakterijos (bakterinė vaginozė, trichomonozė), grybelis (kandidozė, dar vadinama pienlige), ar virusas (pūslelinė). Jos paveikia moters lytinius organus sukeldamos švelnesnių ar rimtesnių nemalonumų. Užsikrėtusi moteris dažnai jaučia ne tik fizinius simptomus, bet ir gėdos jausmą.

Dažniausiai pasitaikančios makšties infekcijos:

Vulvovaginal candidiasis

Ar žinote, kad apie 75 proc. vaisingo amžiau moterų bent kartą gyvenime užsikrečia kandidoze, o daugumai jų šios infekcijos simptomai vis kartojasi?

Vulvovaginalinė kandidozė yra dažna infekcija, kurią sukelia grybelis (Candida albicans), paprastai gyvenantis keliose intensyviai prakaituojančiose ir drėgnose mūsų organizmo vietose (burnoje, makštyje, virškinimo trakte), o esant tam tikroms sąlygoms, gali tapti patogeniniu. Pienlige dažnai serga paauglės, vaisingo amžiaus ir aktyvų lytinį gyvenimą gyvenančios moterys. Be to, ši infekcija, tačiau be simptomų, pasireiškia ir mažoms mergaitėms bei vyrams.

Pagrindinės infekcijos priežastys: psichofizinė įtampa, diabetas, gydymas plataus spektro antibiotikais didelėmis dozėmis. Dėl pastarojo organizme ima trūkti probiotikų – gerųjų bakterijų, kurios užkerta kelią natūraliam grybelio plitimui. Vulvovaginalinės kandidozės simptomai: tirštos, baltos į varškę panašios makšties išskyros, niežulys, sudirgimas ir (ar) makšties bei vulvos deginimas, paraudimas, skausmas šlapinantis, o kartais ir baltos dėmės ant odos makšties srityje. Daugeliu atvejų, kandidozės galima išvengti palaikant lytinių organų srities sausumą ir švarą.


Chlamidiozė

Chlamidinė infekcija yra viena iš dažniausių lytinių keliu plintančių ligų pasaulyje.

Šią infekciją sukelia bakterijos Chlamydia trachomatis. Jos gali būti perduotos nesaugios sueities, analinių ar oralinių lytinių santykių metu arba motina jas gali perduoti kūdikiui gimdydama.

Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra pakitusios makšties išskyros ir lytinių organų niežėjimas. Daugeliu atvejų infekcija paveikia seksualiai aktyvias moteris. Daugiausia ligos atvejų užfiksuojama maždaug 20 metų pacientėms; 75 proc. atvejų infekcija pasireiškia be jokių simptomų. Dėl šios priežasties ji dažnai negydoma, o tai kartais gali turėti rimtų pasekmių. Siekiant užkirsti kelią šiai infekcijai rekomenduojama kiekvieno lytinio akto metu tinkamai naudoti prezervatyvą ir reguliariai atlikti reikiamus ginekologinius tyrimus, net jeigu atrodo, kad tai nėra būtina.


Trichomonozė

Trichomonozė yra viena iš dažniausiai visame pasaulyje fiksuojamų lytiniu keliu plintančių ligų, kuri paveikia tiek moteris, tiek vyrus. Pastebima, kad šios ligos paplitimas priklauso nuo geografinių, rasinių veiksnių ir higienos įpročių.

Ligos sukėlėjas paprastai perduodamos lytiniu keliu, bet infekcija gali plisti ir netiesiogiai – per sąlytį su užterštais rūbais, apatiniais drabužiais ar daiktais, pavyzdžiui, rankšluosčiais. Ši problema paprastai paveikia 16–45 metų moteris, tiek dėl dažniau pasitaikančių rizikos faktorių, tiek dėl makšties epitelyje esančios gliukozės – medžiagos, kurioje ir dauginasi ligos sukėlėjas Trichomonas vaginalis. Trichomonoze užsikrėtusios moterys patiria įvairius ir dažnai nemalonius simptomus: stipraus kvapo makšties išskyras, niežulį ar sudirgimą, skausmingą sueitį, kraujavimą iš makšties. O dauguma trichomonoze užsikrėtusių vyrų nepatiria jokių ligos simptomų.


Bakterijų Gardnerella vaginalis sukeliamos infekcijos

Gardnerella vaginalis sukelia dvigubai daugiau infekcijų nei Candida albicans.

Gardnerella vaginalis, kaip ir Candida albicans, yra bakterija, kuri įprastai gyvena žarnyne. Pakitus pH lygiui, sumažėja makšties ekosistemą saugančių pieno rūgšties bakterijų ir gali pasireikšti ši infekcija. Rizikos veiksniai: nesaugūs lytiniai santykiai su skirtingais partneriais, prasta ar labai bloga intymi higiena, piktnaudžiavimas antibiotikais, į gimdą įstatomos kontraceptinės priemonės, nėštumas ir genetinis polinkis. Šiai infekcijai būdingas simptomas yra stiprus ir nemalonus iš makšties sklindantis „supuvusios žuvies“ kvapas. Būtent iš kvapo ir galima diagnozuoti šią ligą. Kiti simptomai: šviesiai pilkos makšties išskyros, deginimas lytinio akto ir šlapinimosi metu. Visgi ši infekcija dažnai pasireiškia ir be jokių simptomų. Ginekologų rekomenduojamos prevencinės priemonės:

  • vengti dėvėti apatinius iš sintetinių audinių ir aptemptus drabužius;
  • mėnesinių metu dažnai keisti higieninius įklotus;
  • lytinių santykių metu visuomet naudoti prezervatyvą, net jeigu santykiaujama su pastoviu partneriu;
  • susilaikyti nuo lytinių santykių ginekologo paskirto gydymo metu;
  • nesidalyti asmens higienos priežiūros priemonėmis su kitais žmonėmis;
  • mankštintis ir sveikai bei subalansuotai maitintis;
  • vengti pernelyg dažno prausimosi, kad nebūtų pažeista natūrali organizmo apsauga.

Lytinių organų pūslelinė

Lytinių organų pūslelinė yra užkrečiama liga, kurią sukelia Herpes simplex virusas (HSV). Jis atsakingas ir už plačiai paplitusią lūpų pūslelinę, kuri užkrečia odą ir lyties organų gleivinę, o kartais ir net sritį aplink išangę. Virusas perduodamas nesaugių lytinių santykių su užsikrėtusiu asmeniu metu. Rizika užsikrėsti pūsleline auga patiriant įtampą, sutrikus hormonų pusiausvyrai ir nusilpus imuninei sistemai.

Pirmasis simptomas yra nedidelės raudonos pūslelės ant lytinių organų arba aplink išangę, tų vietų niežulys, deginimas ir paraudimas. Virusas gydomas įvairiais vaistais, įskaitant antivirusinius kremus, kurie tepami ant pažeistų vietų, ir per burną vartojamus antivirusinius vaistus, tokius kaip acikloviras, tačiau nėra įrodymų, kad koks nors farmakologinis gydymas būtų galutinai įveikęs Herpes simplex virusą.


Makšties infekcijos atveju nepaprastai svarbus ginekologo vaidmuo, ypač, jeigu liga vis kartojasi.

Čia pateikta informacija skirta tik pažintiniams tikslams. Šios žinios jokiu atveju nėra skirtos ir negali pakeisti apsilankymo pas GINEKOLOGĄ. Jeigu patiriate kurį nors iš čia aprašytų simptomų, kreipkitės į savo ginekologą!