Kaip atsikratyti intymiosios zonos diskomforto, atsirandančio menopauzės metu?

Menopauzė yra toks moters gyvenimo laikotarpis, kai kiaušidės baigia aktyviai gaminti moteriškuosius hormonus, kiaušinėliai nebesubręsta ir moteris nebegali pastoti. Latvijoje vidutinis moterų, kurioms prasideda menopauzė, amžius svyruoja nuo 51 iki 53 metų. Vaisinguoju laikotarpiu makštyje yra daug pieno rūgšties bakterijų, kurios užtikrina moters sveikatai būtiną rūgštinę aplinką – tokioje aplinkoje moters reprodukcinė sistema apsaugoma nuo uždegimų ir infekcijų. Prasidėjus menopauzei makšties aplinka tampa labiau šarminė, stipriai sumažėja moteriškųjų hormonų estrogenų, labai svarbių palaikant makšties gleivinės struktūrą, kiekis. Kadangi estrogenų sumažėja, intymiosios zonos gleivinė palaipsniui plonėja, tampa vis lengviau pažeidžiama – moterys neretai pradeda skųstis diskomfortu lytinių organų srityje, sausumo pojūčiu, niežėjimu, taip pat intymaus gyvenimo nepatogumais. Dėl šių priežasčių būtina pasirinkti moters amžių atitinkančius intymiosios higienos produktus. Kitaip nei kitais moters amžiaus tarpsniais, menopauzės metu rekomenduojama pasirinkti ypač drėkinančias intymiosios higienos priemones. Tinka ir intymiosios priežiūros produktai, praturtinti baobabo, lotoso žedų, alavijo ekstraktais, hialurono rūgštimi – jie maitina ir ramina makšties gleivinę. Menopauzės laikotarpiu svarbu naudoti ne tik intymiosios zonos muilą, bet ir specialias priežiūros priemones, kremą ir gelį, kurie pasirūpina papildoma intymiosios zonos apsauga nuo sudirgimo ir išsausėjimo – taip moteris pasirūpins ne tik savo intymiąja sveikata, bet ir puikia seksualine savijauta.

Kaip pasirinkti tinkamiausias intymiosios zonos priežiūros priemones?

  1. Pasirinkti intymiosios priežiūros priemones, kurios drėkina ir maitina makšties gleivinę.
  2. Pasirinkti produktus, tinkančius moters gyvenimo tarpsniui, t.y. užtikrinančius fiziologinį makšties pH lygmenį.
  3. Rinktis kuo natūralesnes priežiūros priemones be sintetinių sudedamųjų dalių ir parabenų.
  4. Rūpinantis intymiąja zona, rekomenduojama kaitalioti prausimosi priemonę su kokiu nors specialiu priežiūros produktu, kuris papildomai sudrėkins ir nuramins makšties gleivinę.
  5. Nesidrovėkite savo ginekologui užduoti klausimų apie intymiąją higieną ir intymiąją sveikatą.
  6. Intymiosios higienos produktus pirkite vaistinėse, kuriose žinių turintis farmacininkas padės pasirinkti jums labiausiai tinkantį produktą.

Dr. Daiga Baranovska, gydytoja-ginekologė (Klinika „Medicinos centras ARS“ Latvija)